Cava o Champagne

Cava o Champagne

Cal remuntar l’historia per conèixer de manera esclaridora la diferencia entre els vins escumosos de qualitat

_
Historia del Xampany

Tot començà a França al llarg del segle XVII a la regió de la Xampanya, on per primer cop embotellen el vi blanc amb una fermentació, amb el fi de conservar millor les seves aromes, en aquella època, anomenat “vi del dimoni” per les explosions que produïa el seu tap al obrir-lo.

No és fins a transcorreguts uns anys que afinen el seu embotellat, reforçant el vidre, aplicant el tap de suro i la plaqueta metàl·lica de reforç que d’ansar poden millor els processos de doble fermentació (anomenat mètode xampanyès)

La primera fermentació té lloc en una bóta com tots els vins i la segona en una ampolla, cadascuna de 9 mesos de duració.

_
Historia del Cava

Fou vora el 1823 que xampany francès es va introduir a Catalunya amb l’ocupació de l’exèrcit de França, en representació de la Santa Aliança.

L’Institut Agrícola Català de Sant Isidre va ser l’impulsor de l’elaboració d’un vi escumós autòcton amb el mètode xampanyès, però a partir de les varietats de raïm blanc que oferia el Penedès.

La ràpida expansió del procés d’elaboració es va expandir per tot el país català.

El 1972, arran del conflicte amb França per la denominació protegida xampany, es va constituir el Consell Regulador dels Vins Escumosos que va llançar la marca Cava recollint el nom comú ja utilitzat de vi de cava, per les caves subterrànies on reposa i que ja havia aparegut en les normes de comerç dels vins escumosos i gasificats de 1959.


Podem observar

La diferència principal entre el Xampany i el Cava bé donada per la varietat de raïm que s’empra a l’hora de fer la seva creació.

També cal remarcar que el xampany però, se li afegeix sucre abans de fermentar per neutralitzar la gran acidesa del raïm.

 

Però, anem a conèixer altres aspectes claus per la seva especialització.

cavaochampagne_cava            cavaochampagne_xam

 

Cava o Champagne

M) http://www.gourmercat.com/contacts