El Suro

El Suro, noble material

Avui en dia, estan sorgint noves formes, materials i maneres d’embotellar el vi, però és sens dubte el suro, el clàssic per excel·lència a l´hora de conservar el nostre vi.

La litúrgia de d’escorxar el vi amb el llevataps, fa que el ritual de beure vi tingui una ambientació especial que comença abans d’haver servit el apreciat líquid i per tant, fa difícil l´implementació d´altres materials com el tap d´al·lumini amb rosca, que per molts, encara no ens acava d´encaixar.

Les virtuts del suro són conegudes des de l’antiguitat. Avui sabem que àmfores gregues i romanes ja es tapaven amb aquest material. Però va ser a partir del moment que Dom Pérignon va descobrir el mètode per fer vi escumós, quan el tap de suro va esdevenir imprescindible. A partir del segle XVII, el creixement de la demanda de taps de suro va anar en paral·lel a l’expansió de l’ampolla de vidre com a sistema per contenir el vi i, d’aquesta manera, es va convertir en el seu company inseparable.

El suro, és a dir, l’escorça de l’alzina surera (Quercus suber), és un teixit vegetal format per cèl·lules mortes amb les parets suberificades en les que s’hi troba un gas de composició semblant a l’aire. El resultat és una mena de malla d’aire elàstica, impermeable, aïllant i molt lleugera. La seva estructura i les seves propietats físiques en fan un material ideal per fer-ne taps.

suro-tipus

A més, es dóna la circumstància que l’àrea de distribució de l’alzina surera coincideix en molts casos amb l’àrea de la vinya, de manera que sembla que vi i suro estan predestinats a fer camí junts.

Les propietats fisicoquímiques del suro el fan apte per a moltes aplicacions. Malgrat aquesta bona condició, al llarg de la segona meitat del segle XX diversos materials sintètics l’han anat substituint en pràcticament totes les aplicacions, llevat de la del tapament del vi. Només en els últims anys l’alumini i el plàstic han començat a substituir de forma significativa el tap de suro en aquesta tasca.
Actualment un segment dels vins ha canviat el suro per altres materials alternatius.
Si aquesta tendència continua, l’última i més transcendent aplicació del suro estarà en perill, la qual cosa tindrà conseqüències negatives en molts aspectes.
En primer lloc, es troben les ambientals, lligades a l’abandonament més que probable de les suredes i, a continuació, les econòmiques, socials i culturals, pel fre al desenvolupament de les zones rurals que gaudeixen de sureda.

ENFERMETATS DEL SURO, PRINCIPALS CAUSES.

 

enfermetats

A: Taca de color vermellós a la perifèria del suro. Això pot representa un embotellament deficient.

B: Taca de color vermellós al mig del tap. Això pot significa un suro de baixa destinat.

C: Anell grana i estries a la perifèria del suro. Poc temps d´expansió

D: Acumulació de pols a la preriferia del tap,aixó pot ser malmés per arna.